Полезно от ANTRE:Три фактора при определянето на продажна цена, които най-често подвеждат собствениците

  • преди 1 година
  • 1

Цветослав Христов е управляващ партньор на агенция  ANTREОценка за модерната визия и подхода на работа агенцията  получи на церемонията по връчване на Годишните награди на Imoti.net през 2016г. и 2017г.. В категориите „Най-добър сайт“ и „Дебют на агенция за недвижими имоти“  ANTRE бяхa отличени с награди за първо място. В сферата на недвижимите имоти Цветослав e повече от 7 години. Стъпвайки на опита си, той отличи три основни фактора, които най-често подвеждат хората, решили да продадат имота си.

Фактор № 1:  Медиите

В тях често се лансира темата за съживяването на пазара на недвижими имоти. В различни статии и интервюта се използват фрази като „бум в имотния пазар”, „най-голямото съживяване след кризата”, „нов балон в имотите” и т.н. Така поднесена, информацията може да създаде усещането в собственика на имота, че едва ли не динамиката е толкова голяма, че продажбата се осъществява в рамките на няколко седмици, а купувачът е склонен да заплати максималната стойност.
В ANTRE разчитаме на данните и анализите, които реално отразяват ситуацията. Ръст в имотния сектор има, като във всяка от последните 3 години той отчита повишение с 8-12% спрямо предходната. Това увеличение изглежда устойчиво, въпреки че през настоящата година се очаква темпът на растеж да бъде по-малък.

„Бумът” на недвижими имоти е 2 пъти по-слаб от този преди кризата – 2007 и 2008г.. Купувачите са все по-претенциозни и взискателни, а средният период за продажба може да видите на диаграмата.

Добави коментар

Compare listings

Compare