Компромис с локацията? Център или краен квартал?

  • преди 2 години
  • 1

Когато търсим да закупим жилище, един от най-важните въпроси е къде искаме да бъде разположено то. Това важи в особена сила за покупката на дом в големите градове, където локацията изобщо не е въпрос за пренебрегване.

Ако живеете в по-малък град, вероятно и изборът ви на жилище и локация ще е по-ограничен. А и самото местоположение няма да е чак толкова важно поради късите разстояния. Плюсът на покупка на жилище в по-малък град е, че цената вероятно ще е по-ниска от тези в големите градове. И все пак, преди да тръгнете да купувате своя апартамент, си задайте въпроса, дали възнамерявате да живеете във вашето градче след 4-5 години, или планирате да се преместите в по-голям град. Ако имате подобни намерения, може би е време да се хвърлите в дълбокото и да погледнете още отсега за жилищата в големия град.

Естествено, не е за изключване и обратният вариант – да работите в столицата или друг голям областен град, но да искате да живеете в някое по-спокойно място наблизо. По този начин жилището ще ви излезе по-евтино, вероятно няма да имате проблеми с детска градина за децата, но пък трябва добре да прецените и трудностите при всекидневното транспортиране до работа или училището на децата.
Но да се върнем към основния въпрос: Центърът или друг квартал да изберем? Ако говорим за жилище в София или друг голям град, локацията изобщо не е за пренебрегване, дори напротив – въпросът е доста важен. Затова ние от Dnes.bg, съвместно с нашите партньори от Токуда Банк, ще ви дадем няколко съвета.

Първият и най-лесен съвет е: Разходете се спокойно в квартала (района) който ви харесва, обиколете големите му улици и дори по-малките улички. Оценете трезво какво ви харесва и какво не. Дали има достатъчно наблизо детски площадки, магазини, лекарски кабинети, заведения за хранене. Ако имате малки деца или пък планирате съвсем скоро да имате, замислете се къде те могат да учат или да посещават детска градина. Близостта до парк или удобна детска площадка никак не е за пренебрегване, защото наследниците ви ще има къде да играят, а вие ще можете да ги контролирате в играта по-спокойно.

В столицата специално близостта до метрото или друга голяма спирка на градския транспорт също е голям плюс при избора на жилище, който обаче логично се отразява и на цената. Дали точно бъдещият ви апартамент ще бъде до спирка на метрото решете вие, но е добре все пак да имате удобен градски транспорт – това ще ви създаде доста удобства в бъдеще, дори и в момента да ви се струва, че колата ви върши страхотна работа и нямате нужда да се качвате на автобус или тролейбус.

Да бъде ли близо жилището до работата ни?

Много хора си търсят дом, който да е близо до работата им. На пръв поглед това е добро решение, но в последствие често се оказва грешка. В днешния свят хората често сменят работата си или дори просто офиса. Каква е гаранцията, че ако днес работите на едно място, след година ще сте на същото? С наемите положението е доста по-лесно – сравнително бързо може да смените квартирата си. Закупуването на имот обаче е по-дългосрочна инвестиция и няма как да не се съобразявате с мястото, което сте избрали.

Така че преди да започнете да правите огледи на потенциални жилища, помислете добре къде бихте искали да си закупите апартамент. Така ще си спестите излишно разкарване из целия град, където ще ви показват имоти, които ще отхвърлите още на първо четене заради местоположението им. А вашето време, както и времето на вашия брокер и вашата банка, е ценно, нали?

Какви са предимствата и недостатъците на центъра?

На пръв поглед покупката в центъра на града винаги изглежда страхотен вариант. Наблизо сте до места на хапване, развлечение, театър, кино… Намирате се на сравнително равно разстояние от всяка точка на града, което ви дава предимство в предвижването. Разходките в центъра също винаги са по-приятни, отколкото в крайните квартали, защото улиците и тротоарите са облагородени, има пешеходна зона и т.нат. Но пък за сметка на това и съвсем естествено и данъците тук са по-високи.

Освен това, в централните части няма толкова голяма възможност за ново строителство и в повечето случаи ще ви се наложи да живеете в стара сграда, а там нуждата от спешен ремонт може да се появява по-често. Най-големият недостатък на живеенето в центъра на града в днешно време обикновено е свързан с трудностите в паркирането. Макар и платените зони да регулират паркирането в централната градска част, то все пак, ако живеете в такъв район, ще ви се наложи всеки ден да се борите за място за паркиране, освен ако разбира се, нямате собствен гараж или паркомясто.

Повечето шум е друг съществен минус на живота в центъра. Все пак, това е място, където много хора се разхождат, излизат, веселят се и няма как да не е малко по-шумно, отколкото в друг квартал на града.

Добави коментар

Compare listings

Compare