Качества на брокера на недвижими имоти

  • преди 1 година
  • 1

Истинският професионалист – брокер на недвижими имоти е полифункционална личност: психолог, медиатор, дипломат, анализатор.
Да купиш, продадеш или отдадеш имот под наем, е занимание, което изисква широк набор професионални и лични умения. Изобилието примамливи оферти в интернет създават погрешното впечатление, че това може да стане бързо и безпроблемно. На практика обаче този процес не винаги протича гладко и точно и тук идва ролята на брокера на недвижими имоти – да даде най-добрия професионален съвет.

Как обаче да разпознаем истинския професионалист? Първото, което го отличава, е, че съчетава широк набор лични и професионални качества:

Отношение към себе си и околните
Самоуважението и подплатеното самочувствие подсказват, че брокерът ще се отнася с внимание и респект към околните. Той цени своето и чуждото време и проявява разбиране към чуждата гледна точка.

Добрият брокер е възпитан, дипломатичен и дискретен. Той е добър психолог и успява да вникне в нуждите на клиента.

Личностни качества
На първо място добрият брокер е почтен и никога не използва непозволени от морална и професионална гледна точка похвати.

Той е напълно искрен и открит в комуникацията си с клиенти и партньори, защото добре знае, че всяко друго поведение може да има само кратковременни резултати.

Успешният брокер отлично комуникира с хората и успява да получи необходимата информация. Умее да слуша и да пита. Спазва уважителна дистанция, но в отношенията му не липсва сърдечност.  Притежава най-ценните качества на медиатора – търпение и баланс и дори от конфликт успява да направи сделка. Той е и толерантен, защото често се налага да среща противоположни интереси.  Устоява на негативни ситуации, като запазва присъствие на духа и остава любезен.

Отговорност и лоялност са две основополагащи качества, с които брокерът не прави компромис, защото доверието на клиента е най-ценният капитал за всеки бизнес.

Външен вид
Визията и обноските на брокера трябва да отговарят на имиджа на услугите, които предлага, и да провокират уважение у клиента, за да се създаде ползотворното усещане за партньорство.

Корпоративна култура
Добрият брокер има корпоративна култура – той е педантичен по отношение на работата си, защото е свързана с документи. Умее да организира времето си, да открива приоритетите, да се концентрира, да работи под стрес. Със своята висока  ефективност пести време и нерви на всички.

Професионални умения и познания
Закони, цени, конкуренция, строителство, тенденции на пазара…добрият брокер добре познава тази материя.

Той има изградена система на работа, резултат от натрупан опит и корпоративно know how –  няма да ви води на десетки огледи,  а ще ви направи подробно интервю, с което ще филтрира безсмислените позвънявания.
Агентът на недвижими имоти познава  пазарните условия и  най-добре знае кой имот е изгоден за инвестиция, кой е подходящ за голямо семейство или млада двойка. Той  анализира много цифри: максимална и средна стойност на квадратен метър, среден престой на пазара, цени на продадени в района имоти, брой предлагани имоти в квартала.

Работа с документи
За изповядването на една сделка са нужни цял куп документи, много от които трябва да се набавят от специализирани институции. Един обичаен договор за покупко-продажба на имот съдържа поне десет страници, а малка грешка  може да струва скъпо или да ви изпрати в съда.

Абсолютно задължително е брокерът да познава основните понятия и документи, необходими за продажбата на един имот, законите, документите за собственост и придружаващите ги удостоверения и скици. Базовите познания по строителство и архитектура помагат на професионалиста да насочи правилно своите клиенти.
Контакти
Агентът на недвижими имоти разполага с мрежа, в която участват други професионалисти. Затова той може да предложи различни услуги от доверени професионалисти на по-добри цени: юристи, нотариуси, строители, архитекти, дизайнери, търговци на мебели.

Устойчива кариера
Добрият брокер може да бъде разпознат и по това, че има дълга и устойчива кариера, което означава, че не е случайно и за малко в професията. Професионалистите имат добро име и референциите за тях се предават от уста на уста. Доволните и щастливи клиенти са най-доброто доказателство за качествата на един брокер.

Добави коментар

Compare listings

Compare