Апартамент на зелено, или пък вече готов? Какво да избера?

  • преди 1 година
  • 1

В търсенето на най-изгодната оферта за нов дом, хората често търсят най-различни варианти и са склонни да правят компромиси. За да им излезе жилището по-евтино част от тях са готови да си купят стар апартамент, който има нужда от ремонт, а други пък са готови да платят новия си дом на „зелено“ и да изчакат няколко месеца, или дори година, преди то да бъде готов за живеене.

Понякога, строящата се кооперация е на толкова апетитно и желано място или строителят е с изключително добри отзиви, че хората, без да се замислят, плащат за жилището си много преди сградата да е завършена.

Дали да избера апартамент на зелено или вече готов? Ще се опитаме да подредим плюсовете и минусите в двата избора в следващите редове, част от рубриката ни Apartmenttherapy, съвместно с нашите партньори от Токуда Банк.

Факт е, че много хора имат съображения при покупката на жилище на зелено. Това е така, защото понякога фирми, особено ако не са опитни в бранша, не успяват да се справят с финансите си при строителството на сградата или поради някаква друга причина изпадат в несъстоятелност. Затова и много хора смятат покупката на такова жилище за огромен риск. А трябва ли да се прави той?

Всъщност, тук трудно може да ви дадем точен отговор, но пък задължително следвайте следните съвети, ако сте решили да си взимате дом на зелено. На първо време имайте предвид следните важни подробности – репутацията на инвеститора, финансирането за проекта и схемата на плащане и прехвърляне на собствеността.

Експертите са категорични, че при избора на завършено жилище, най-важните фактори са локацията и цената. Но при незавършен имот на първо място излизат инвеститорът и главният изпълнител, тъй като те носят цялата отговорност по завършването на проекта.

Макар и да няма 100% гаранция, сериозните инвеститори обикновено разполагат с финансиране за завършването на целия проект и са независими от предварителните продажби на апартаментите. При липсата на осигурено финансиране се разчита единствено на наличните средства на инвеститорите и текущите приходи от предварителната продажба на апартаментите на зелено, което обаче носи риск за завършването му. Защото, ако инвеститорът не успее да продаде няколко жилища на зелено и не получи свежи пари, може и да няма средства да завърши блока. А това от своя страна води в най-добрият случай води до забавяне на настаняването в новия ви дом. А никой не иска това, нали?

Добрата новина тук е, че вече имате надеждни партньори в избора, на които може да се доверите. Някои банки, като Токуда Банк, имат списък с проверени и одобрени за финансиране от тяхна страна строителни обекти, за които отпускат изгодни кредити преди акт 16. Банката отпуска ипотечни кредити и за покупка на жилищен имот, чието строителство не е завършено и е финансирано от Банката.

Размерът на кредита е до 75% от продажната цена за монолитно строителствов градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. За този вид кредит се изисква собствено участие на получателя в размер минимум на 25% от продажната цена на имота в завършен вид.

Ипотечният кредит „Дом от строител“ е с 3,90% фиксиран лихвен процент за първата година от кредита и срок до 30 години.

Списък на обектите в строеж, за които може да бъде отпуснат кредит  „Дом от строител“, може да видите тук

Например, за кредит в размер на 70 000 лева за 30 години (360 месеца) при 3,9% за първата година и 3,95% за останалия срок (3м. СОФИБОР 0,048 + надбавка от 3,90 п.п.), еднократна такса за разглеждане на искането и оценка на обезпечението – 0,3% от одобрения размер на кредита, еднократна такса за откриване на сметка – 5 лева, месечна такса за поддръжка на сметка 2,00 лева – Годишният процент на разходите е в размер на 4,15% и общо погасена сума – 121 239,49 лева.

Пълните условия за Ипотечен кредит „Дом от строител“ може да прочетете тук

Добави коментар

Compare listings

Compare